Kinderzorg

Wat houdt deze studierichting in?

Tijdens dit specialisatiejaar werk je met kinderen van 0 tot 12 jaar. Je analyseert levensechte situaties en je leert werken met specifieke doelgroepen in moeilijke zorgsituaties.

Wat houdt deze studierichting in?

  • Je leert zelfstandig en pedagogisch verantwoord omgaan met pasgeborenen, peuters en kinderen die bijzondere aandacht of verzorging nodig hebben (vb. kinderen met een handicap).
  • Je behaalt ook het attest Levensreddend handelen bij kinderen.
  • Je krijgt inzicht in de ontwikkeling van kinderen. Je verzorgt hen niet alleen, maar je staat ook in voor de opvang en animatie. Je voedt hen mee op, ook in moeilijke situaties.
  • In je stages word je ingeschakeld in de verschillende vormen van kinderopvang en kleuteronderwijs. Je wordt een teamplayer in een zorgteam en tegelijk ben je een partner van de ouders

Wat zijn je toekomstmogelijkheden?

Je kan aan het werk als begeleider in een crèche, bij buitenschoolse kinderopvang, in de particuliere opvang en als onthaalouder. Leerlingen uit deze studierichting gaan ook aan de slag in de opvang van zieke kinderen of worden zorgjuf of –meester naast de kleuterleid(st)er.  Verder studeren is mogelijk als je goede studievaardigheden hebt ontwikkeld.