Computergestuurde werktuigmachines

Wat houdt deze studierichting in?

Wie in deze richting start, heeft metaalbewerking al in de vingers. In dit specialisatiejaar leer je hoe CNCmachines ingesteld en bediend worden; je komt ze in de metaalverwerkende industrie steeds meer tegen.

Welk profiel heb je als leerling voor deze studierichting?

  • Je specialiseert je verder in de verschillende CNCtechnieken. Hierbij leer je ook CAD-tekenen met professionele software, waarbij je deze tekeningen leert lezen en interpreteren.
  • Je legt je verder toe op het opspannen van materialen, werkstukken en gereedschappen en op het maken van constructies met computergestuurde machines. Hierbij hou je telkens rekening met veiligheid, milieu en de kostprijs voor de klant.

Wat zijn je toekomstmogelijkheden?

Na dit jaar ga je werken in de metaalsector als CNCoperator, machinebediener, plaatbewerker, onderhoudstechnicus of als afsteller van gereedschappen. Je kan op termijn als zelfstandig ondernemer aan
de slag, dankzij de basiskennis bedrijfsbeheer die je opdoet. Je kan kiezen voor een Se-n-Se-opleiding in hetzelfde studiegebied. Theoretisch hoort een opleiding aan de hogeschool ook tot de mogelijkheden.